Träfiberskivor

Träfiberskivor är ett skivmaterial , som produeras av träfiber med eller utan bindmedel i en torr eller våt process. Tillverkas som en- flerskiktsskivor och har horisontellt samma egenskaper i alla riktingar. Därför uppvisar skivorna samma svällning eller krympningstendens i alla riktingar. Fiberskirvor tillverkas för många användningsområden i olika densitetsklasser från porös (densitet ca. 150 bis 350 kg/m³),  lätt/mellanhård med en densitet från 400-800 kg/m3 = MDF till hård med en densitet ca. 800 kg/m³ och högre = HDF.
Fiberskivetyp Användningsområden

MDF (Medium Density Fibreboard)

(dry process)

Idealiskt skivmaterial för möbeltillverkning, listverk och postforming-element. Pga en genomgående homogen struktur kan materialet profileras med utmärkt resultat. Ytan är slät och sluten så att den lätt att måla. Även lämpad för fanering eller laminering. Skruvhållfastheten är också god. 

Övriga typer av denna skiva - se underrubrikerna

Softboard

porösa träfiberskivor, som används för isolering bl.a. ( wet process)

Hardboard

(wet process)

Denna skiva som i Sverige även känd under namnet masonitskiva är en limfri är producerad i en s.k. wet process och har en glatt sida. Baksidan har ett s.k. viramönster. Dessa skivor har en normalt tjocklek från 2.5 mm upp till ca. max. 8 mm, mest vanlig tjocklek är 3.0 eller 3.2. Skivorma erhålles även lackerade eller printade.